watch

Hva er Hypnose?

Hypnose er en fokusert sinnstilstand dominert av det underbevisste sinnet hvor du er mye mer mottagelig og åpen for positive ideer, påbud og forslag som kan resultere i et nytt positivt adferdsmønster.
De fleste har opplevd å være så oppslukt av et TV-program, en film, eller en bok at de har glemt omverdenen rundt seg fullstendig. Hvis for eksempel samboeren eller noen andre spør om du vil ha en kopp te eller lignende, hører du det, men det tar noen sekunder før du registrerte hva som egentlig ble sagt. Så spør du igjen, selv om du hørte det. En virkelighets sjekk, sinnet dobbelsjekker. Fordi du var så oppslukt, ble det du så på 100% virkelighet. Du kan kalle det å være mentalt i en annen verden, men i vår verden kaller vi det en hypnotisk tilstand.

Historie

Hypnose kan spores tilbake til 1500 f.kr., men tok vitenskapelig form under opplysningstiden der en tro på menneskets evner fremmet humanistiske idealer i et samfunnsmessig perpektiv. Hypnose ble brukt som behandling under begge verdenskrigene med gode resultater for soldater med krigsnevroser. Den russiske hypnotisøren Dr. Vladmir Raikov utarbeidet en metode på 60-tallet for å gjøre en rekke utrente mennesker til fabelaktige malere og komponister ved hjelp av hypnose. Hypnoterapi ble definert i 1973 som en metode for å øke motivasjon og endre adferdsmønster ved hjelp av konsultasjon med en terapeut. I 1981 ble Sverige det første landet i verden som begynte å tilby opplæring i hypnose på alle offentlige skoler.

I dag benyttes hypnose i mange scenario, alt fra underholdningsshow til selvhjelp og terapeutisk behandling mot frykt og uvaner.

5 fakta om hypnose:

  1. Ordet hypnose er gresk og betyr søvn, men man sover ikke når man er i hypnose. Man er bare maksimalt avslappet og årvåken i sitt indre.
  2. All hypnose er selvhypnose. Det går ikke an å hypnotisere noen mot deres vilje.
  3. Det finnes ingen dokumenterte tilfeller i historien om at en person har blitt værende i hypnose. Det verste som kan skje er at du faller i en vanlig søvn og våkner etter en liten stund.
  4. Det er ikke mulig å påvirke noen til å gjøre ting mot deres vilje eller prinsipper under hypnose. Du har alltid full kontroll.
  5. Hypnose er ikke noe sannhetsserum, det er like lett å lyve under hypnose som i vanlig våken tilstand.

Hva skjer når man er hypnotisert?

Hypnose er en tilstand og når du er hypnotisert vil kroppen være meget avslappet og sinnet ditt fokusert og konsentrert om en bestemt ting/handling. Hypnose er altså ikke det samme som søvn, men for en person som observerer så kan det se ut som om du sover. I den hypnotiske tilstanden økes adgangen til den ubevisste delen av sinnet, stedet hvor den mentale- og fysiske hukommelsen sitter, der hvor vaner og mønstre blir skapt og lagret, og der de kan forandres!

Alle mennesker opplever hypnose forskjellig, og hver enkelt hypnose kan oppleves forskjellig. Flesteparten opplever det som en følelse av dyp psykisk avslapping og velbehag. Du vil føle og merke at du har full kontroll til enhver tid. Du kan åpne øynene når du selv ønsker det, og du hører alt som skjer rundt deg i omgivelsene til en hver tid. En hypnotisk tilstand kan ofte gi en følelse av tidløshet.

Selvhypnose

Mange liker denne følelsen så godt at de lærer seg å mestre selvhypnose så de kan erfare den behagelige følelsen av fred og avslappethet som er et naturlig resultat av dyp avslapning. Det finnes ingen dokumenterte tilfeller i historien den en person har «blitt værende» i hypnose. Dette er heller ikke mulig da hypnose er en helt naturlig tilstand som vi er i flere ganger hver eneste dag. Det er heller ingen grunn til å frykte for at at noe vil hindre deg fra å «komme tilbake» da det ikke finnes noe å «komme tilbake” fra. Skulle noe utover det vanlige hende, vil du umiddelbart åpne øynene og oppfatte alt som normalt.

Interessert i å lære mer?

Jeg holder jevnlige introduksjonskurs i hypnose, og underviser også for Norsk Institutt for Hypnoterapi og Klinisk Hypnose

Les mer om meg, hypnoseterapi, eller se innslag jeg har deltatt i på på TV.

NRK-SchroedingersKatt2012-09-06

Har du spørsmål?

Fyll ut dette skjema, så tar jeg kontakt ved første anledning.

Print Friendly, PDF & Email